Artikelindeks

Matr. nr. 105a (12-42)

På grunden lå oprindeligt Lars Schibsbyes pakhuse, det eneste kendte eksempel på pakhuse i Løkken bygget af en Hjørring købmand. Det første pakhus blev bygget i 1828. Grunden til dette pakhus købte Lars Schibsbye af skudehandler Peder Mortensen, der nogle år forinden havde købt et større grundstykke og bygget hus til sig selv herpå. Larts Schibsbye købte den sydlige trediedel af Peder Mortensens grund. Lars Schibsbye opførte et pakhus med butik, pakbod og en lille lejlighed. I 1837 udvidede han med yderligere et pakhus syd for det første. Plads til dette havde han sikret sig nogle år før, ved at købe et stykke af grunden syd for, der hørte til Anders Bach gård, og som da var blevet overtaget af Børglum Kloster. Begge pakhuse vendte øst-vest, var grundmurede og havde stråtag.  Forretningerne i Løkken blev passet af en handelsbetjent. De har åbenbart været tilfredsstillende, for Lars Schibsbye beholdt pakhusene, så længe han levede. Han døde i 1853. 

Stuehuset o. 1900

Efter Lars Schibsbyes død overtog hans tidligere handelsbetjent Lars Peder Sindahl pakhusene i Løkken. Skødet på ejendommen udstedtes først den 28.6.1855, men han var formentlig flyttet ind et stykke tid før, måske umiddelbart efter Lars Schibsbyes død. Han blev gift den 1.9.1853, og da er handelsfuldmægtig overstreget og erstattet med handelsmand i kirkebogen. Han gik straks i gang med at udbygge gården, efter han er blvet ejer. Lars Peter Sindahl og Annas Kirstine Stephensen fik ingen børn, men adopterede Frederikke Marie Mølgaard, datter af bødker Mads Christensen Mølgaard og Mariane Jensdatter. På sit dødsleje indrømmer Lars Peter Sindahl, at han er hendes biologiske far.

Lars Peter Sindahl havde brugt for mange penge på byggeriet og havde i det hele taget nok haft for store armbevægelser. Han havde overvurderet forretningsmulighederne, for allerede i 1862 måtte han overgive sin forretning til Skifteretten. Grund og bygninger blev i 1864 købt på tvangsauktion af Skomager Schultz i Aalborg. Lars PeterSindahl blev boende på gården til 1874, men så var det definitivt slut med hans forretning. Han flyttede til Udholm ved Moseby, hvor han blev inspektør i et nyoprettet mosebrugsselskab. Senere flyttede han til Kaas. Han døde i Aarhus hos plejedatteren.

Postvogne foran posthuset 1912

Gården blev i 1876 solgt til gårdejer Peder Pedersen Meilsted og krovært Andreas Larsen, Løkkensvej Kro, der bortforpagtede den til handelsfuldmægtig Andreassen. Men de gode tider for skudehandlen er forbi, og allerede året efter solgte de gården videre til Hans Severin Christensen, der netop var kommet tilbage fra Amerika og blevet gift med Jacobine Sørensen. Han flyttede selv ind på gården, men forpagtede købmandsbutikken ud til Christian Larsen. Det gik åbenbart heller ikke, han solgte igen i 1884.

Gården gik herefter over til anden anvendelse. I 1884 købte apoteker August Vilhelm Kattrup ejendommen og indrettede apotek. Løkken Apotek åbnede den 24. august 1884 som hjælpeapotek for Nørre Saltum Apotek. Det blev selvstændigt den 11. maj 1895, men omdannedes 1907 til hjælpeapotek under Vraa. 1. november 1916 blev apoteket igen selvstændigt og apoteker E. M. Wengel flyttede det til Jernbanegade i en ny bygning.    

Omkring 1895 blev der posthus i den sydlige del af ejendommen. De lejede sig ind hos Kattrup. Løkken fik postrute fra 1863, men først posthus nogle år senere. Ifølge Skjødsholm blev tidligere skudehandler Nicolai Thomsen Jensen Løkkens første brevsamler og telegrafbestyrer. Han boede efter sin sidste fallit i et faldefærdigt hus i madam Blæs’ have (matr. nr. 59). Han døde i 1870. Hvem der overtog postindsamlingen efter Nicolai Thomsen Jensen vides ikke, men måske Henning Svennevig, hans søn Emil Svennevig står som postassistent ved FT 1880. Posthuset i Løkken blev regnskabsførende postekspedition i 1872. Det vides, at podthuset som et af de tidligste steder -- havde adresse på Vrenstedvej i Asp's Gaards sydfløj - fra 1883. Det år døde skudehandler Conrad Christensen, og sønnen Peder Mortensen Asp Geertsen flyttede over i hovedbygningen ud mod Torvet, hvorved sydfløjen ud mod Vrenstedvej blev ledig. Det er sandsynligt, at postkontoret havde holdt til et andet sted i Asp's gaard i årene forud fra det var etableret. Da Asps Gaard blev solgt til Badehotel i 1895, flyttede det til Sindahls Gaard.

1917 blev Sindahls Gaard solgt til Løkken Realskole. Løkken fik en privat realskole i 1893, startet af andenlærer Harald Steensig ved Furreby Skole. Den havde til huse i et baghus på matr. nr. 13e (Hjørringvej 24). I 1901 købte Steensig skipper Sophus Basts ejendom, matr. nr 95a (Søndergade 20). Men opgav skolen og rejste til Amerika i 1906. Skolen bliver drevet videre som et aktieselskab og købte matr. nr. 8x Aasendrup (Søndergade 40). I 1917 købte realskolen så Sindahls Gaard for at få bedre plads. I 1940 fik skolen ny bestyrer S. C. Søndergård, der selv købte skolen, og det blev modellen fremover, at skolelederen ejede skolen. S. C. Søndergaard efterfulgtes af Ejner Just Pedersen i 1946 og Michael Sindbæk i 1953. I 1954 frastykkedes den sydlige del af grunden matr. nr. 105b og soltges til Sigurd Ebbe Sørensen. Skolen blev nedlagt i 1964, hvor Løkken havde fået en ny kommunal centralskole med realafdeling.

Stuehuset fra 1856 eksisterer stadig om end i stærkt ændret form, og med en ekstra etage bygget på. Den kom i realskoletiden – i 1950’erne